Rokitnik

Rokitnik zwyczajny, rokitnik pospolity, rosyjski ananas (Hippophaë rhamnoides L.) - gatunek rośliny z rodziny oliwnikowatych (Elaeagnaceae). Występuje w Europie i Azji, aż po Chiny, głównie wzdłuż wybrzeży morskich. W Polsce naturalne jego stanowiska znajdują się tylko nad wybrzeżem Bałtyku. Zdziczałe formy rosną również w Pieninach, poza tym jest często sadzony, jako roślina ozdobna.

Rokitnik zwyczajny to niewielki (u nas zwykle do 3 m wysokości), za to silnie rozgałęziony krzew. Łatwo go rozpoznać już z daleka. Ma lancetowate, wąziutkie liście na krótkich ogonkach, całe miękkie srebrno owłosione. Podobnie srebrne są młode rokitnikowe pędy, zakończone ostrymi cierniami. Kwitnie nasz bohater jeszcze przed rozwinięciem liści albo - rzadziej - równocześnie z nimi. Jest dwupienny. Męskie zielono-żółte kwiaty osadzone są po kilka (2-5) razem, żeńskie - pojedynczo. Z żeńskich kwiatów, jak to zwykle w przyrodzie bywa :-), powstają owoce. Złocistożłóte lub lekko pomarańczowe pestkowce zaczynają dojrzewać pod koniec sierpnia, a naprawdę dojrzałe są mniej więcej na przełomie września i października. Roślina jest wiatropylna.

Gałązka okazu męskiego
Gałązka okazu żeńskiego

Roślina objęta ochroną gatunkow±



Przepis na przecier z owoców rokitnika:

Trzeba zebrać dojrzałe owoce, oczyścić je i zalać w garnku małą ilością wrzątku. Krótko gotować, potem masę przetrzeć i gorącą przełożyć do słoików. Pasteryzować nasz witaminowy skarb przez 20 minut. Taki przecier możemy dodawać w niewielkich ilościach do innych przetworów (dżemów, powideł), potraw, wypieków (np. ciast z owocami). Wszędzie, gdzie nam podpowie wyobraźnia. Smacznego.